Picturesque village

Smartware CLT office building / Vertical studio

Smartware CLT office building / Vertical studio

© Kinga TOMOS© Kinga TOMOS© Kinga TOMOS© Kinga TOMOS+ 32

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

Text description provided by the architects. The Smartware CLT building is located at the confluence between the city of Oradea, with its ever-expanding metropolitan area, and the village of Săldăbagiu de Munte.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

The orchards right next to the building alternate with areas of abundant vegetation that lie on the picturesque topography of the village. Although scattered residential buildings tend to take on the landscape more and more daringly under the pressure of real estate development in recent decades, the place still shows an unchanged character.

Floor plan
Floor plan

The area is crossed by the winding road that climbs the peaks and describes structured perspectives on the terraced orchards, offering the viewer serene landscapes whatever the season.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

The building folds back onto the contour lines, presenting four platforms at different levels that support the intention of non-invasive intervention on the sloping terrain and is organized around the small private interior courtyard, developing concentrically through the gradual crossing of low-rise private spaces, through the corridors, towards the vast public spaces which concentrate large proportioned paintings of the natural setting.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

The needs of the recipient, a visionary IT company, are centered around teams, defined by small groups that work together optimally.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

The monotony that results from the sequence of open spaces is interrupted by the introduction of the relaxation module between the units that house the work teams, energizing the spaces by sliding the volumes horizontally. This type of fragmentation is also found on the facades deployed at the level of the protected terraces which ensure the transition between the workstations and the outdoor green platforms.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

The building can be accessed through the entrance system that opens inside the large volume of the amphitheater, a space dedicated to interactions within the community. This is where the connecting aisles surrounding the meeting rooms that border the inner courtyard stand out.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

The apparent simplicity of the volumes and the warmth of the materials are due, among other things, to the CLT (Cross Laminated Timber) construction system, chosen for its structural flexibility, speed of installation and low environmental impact. This structural system allowed the development of large spatial openings and imposed specific details meeting the requirements of the fire protection regulations in force.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

In the context of the global turmoil related to climate change, the beneficiary, all the design and execution team have focused their efforts on the construction of buildings certified internationally according to the low energy building standard by PHI LOW ENERGY BUILDING, ID 6605.

Leave a Reply

Your email address will not be published.